kies nederlandse taal choisissez la langue française

De omgeving van La Lue: rust en ruimte

Het departement de Allier (Auvergne-Rhône-Alpes, midden Frankrijk) kenmerkt zich door rust en ruimte. De stilte is overal voelbaar. Het leent zich uitstekend voor een vakantie vol met fijne wandelingen, fietstochten, zwemmen in een stromende rivier met prachtige natuur en veel vogels. Er is veel architectuur te bezichtigen, met name historische plekken als kerken (twaalfde eeuw) en kastelen. Alleen al in Agonges staan 13 kastelen. Een van deze kastelen, le château de l'Augère, op 500 meter van ons gelegen, is open voor publiek. Hier kun je een rondleiding door het kasteel en het koetshuis krijgen. Er is ook een expositie over de jacht en de natuur.

Le chateau de l'Augere, een van de vele kastelen in de buurt van La Lue in de Auvergne. De nieuwe borden voor fietsroutes in de Allier, Midden-Frankrijk.

Moulins en Vichy

In Moulins, op 20 minuten rijden, zijn enkele musea w.o. het CNCS, Museum van het Kostuum, het MIJ, Illustratiemuseum en het Maison Mantin, een volledig gerestaureerd bourgeois huis uit 1880. Het winkelcentrum is niet groot maar heeft mooie winkels en café’s w.o. een prachtig beroemd spiegelcafé. Meer info
De thermale stad Vichy, met zijn bekende bronnen aan de oevers van de Allier, is niet ver. Meer info

Kostuummuseum in Moulins, Allier, Midden Frankrijk

Baden in Bourbon l’Archambault

In Bourbon l'Archambault kun je ook een dag lang kuren in diverse warmwaterbaden. Voor kinderen is er in deze plaats een mooi buitenzwembad en zijn er speciaal voor kinderen rondleidingen door de ruïnes van het kasteel van Bourbon. Op Quatorze Juillet is hier een geweldige vuurwerkshow waar de hele streek naartoe komt. In Bourbon is een zeepmakerij gevestigd waar natuurlijke zeep handmatig wordt gemaakt. Regelmatig is de werkplaats open voor publiek en natuurlijk kun je er zeep kopen. In alle gîtes liggen proefzeepjes klaar. Meer info

Thermale baden in Bourbon l’Archambault in Midden Frankrijk Vuurwerk op quatorze juillet in Bourbon l’Archambault in Midden Frankrijk

Zwemmen en rommelmarkten

Niet ver is het Forêt de Troncais om in een helder meer te zwemmen (met toezicht) of te wandelen.
Op zoek naar rariteiten, antiquiteiten of souvenirs: tijdens de zomermaanden zijn er elk weekend brocantes te vinden in de dorpen rondom La Lue. Deze rommelmarkten zijn soms al een bezienswaardigheid op zich. Een programma met alle data en plaatsen ligt voor je klaar. In Agonges is er een brocante op 15 augustus, tijdens het jaarlijkse feest van de patroonheilige.14 juillet en de Middeleeuwen

14 juli, de nationale feestdag, vieren de Agongeois met een gezamenlijke maaltijd op het voetbalveld, gevolgd door een vuurwerkshow. Iedereen is welkom.
Elk jaar is in Souvigny een middeleeuws festival, meestal eind juli, begin augustus. Het hele dorp waant zich in de middeleeuwen met ridders, jonkvrouwen, tenten, grote potten boven het vuur, ambachtslieden etc. etc.
Niet ver van ons vandaan zijn 3 auto/motorcircuits. Te bezoeken of te reserveren om zelf het circuit op te gaan. Het Circuit du Bourbonnais en het Circuit van Magny Cours (voorheen Formule 1 circuit) beschikken ook over kartingfaciliteiten. In Lurcy Levis is het derde circuit gevestigd, erg leuk om een keer een kijkje te nemen.

Quatorze Juillet wordt gevierd met een gezamenlijke maaltijd op het dorpsplein in Agonges, hartje Frankrijk. In de rivier de Allier kun je heerlijk zwemmen met kinderen.

Streetart en attractiepark Le Pal

In Lurcy Levis is eveneens een nieuwe expositieplek gecreeërd, het Street Art City. Op een voormalig terrein van de PTT zijn sinds 2017 creaties van internationale streetart-kunstenaars te bewonderen, veelal buiten. Hier kun je langs wandelen met een goede beschrijving in de hand. Er is ook een ’hotel’, waar in een groot gedeelte van de kamers installaties zijn aangebracht. Een bijzondere ervaring.
Het attractiepark Le Pal is op zo'n 35 kilometer. Het bijzondere is, dat het een attractiepark én dierentuin is, waardoor het een sympathiek park is voor jong en oud.


Buddha’s en wandelroutes

In Noyant sur Allier kun je bij het mijnmuseum een vélorail huren. Een fiets voor 4 personen waarmee je over een oud spoor kunt rijden. Maar het meest bijzondere aan deze plek is dat je opeens, midden in Frankrijk, in een park met een levensgrote buddha rondloopt! Dit komt omdat er in Noyant sinds de jaren ‘50 veel Vietnamezen zijn komen wonen. Zeker de moeite waard om naartoe te gaan.
In de wijde omgeving zijn prachtige wandelroutes uitgezet. Er is een boekje ter beschikking of te koop met de routes.

De wandelroutes komen langs veel kastelen in de buurt. Buddha beelden in Noyant sur Allier, Midden Frankrijk